piątek, 4 stycznia 2013

Czekoladowa beza Pavlova

E: Witajcie, dziś coś dla miłośników słodkości i czekolady jednocześnie:) beza w wersji czekoladowej.


K: Hmm, brzmi bardzo apetycznie, a jak smakuje koniecznie wypróbujcie i sami się przekonajcie:)


E: Zatem do dzieła.

Czekoladowa beza składniki:

6 dużych białek
2 szklanki drobnego cukru
3 łyżki przesianego gorzkiego kakao
1 łyżeczka octu balsamicznego lub z czerwonego wina
około 30-60g czekolady deserowej


Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować koło o średnicy około 23 cm, używając obręczy od tortownicy. Papier odwrócić i ponownie ułożyć na blasze.
Czekoladę bardzo drobno posiekać lub zetrzeć na tarce.

Białka ubić na lśniącą masę i ciągle ubijając, dodawać po łyżce cukru, aż białko stanie się sztywne i lśniące. Dodać czekoladę, kakao, ocet i bardzo delikatnie wymieszać całość, lecz tylko do momentu, aż wszystko się połączy.
Pod papier zrobić kilka kleksów z bezy, aby papier się dobrze trzymał blachy podczas pieczenia. Nałożyć papier na wielkość odrysowanego koła wyrównując brzegi i wierzch szpatułką (jeśli sie klei, można zanurzyć szpatułkę w ciepłej wodzie).
Wstawić bezę do piekarnika i od razu obniżyć temperaturę do 150 stopni. Piec 60-75 minut. Dobrze upieczona beza powinna być sucha i krucha z wierzchu, a w środku miękka. Piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i pozostawić bezę do wystygnięcia. Kiedy już całkowicie wystygnie, przełożyć bezę na talerz odwracając ją do góry dnem, po czym ostrożnie odkleić papier.




K:  Ze względu, że bardzo lubię robić bitą śmietanę opiszę jej przygotowanie.

Wierzch bita śmietana składniki:

400ml śmietany 30% lub 36%,
2-3 płaskie łyżki cukru zwykłego lub cukru pudru,
1 łyżeczka cukru waniliowego 
 ½ łyżeczki soku z cytryny.

Sposób przygotowania :
Śmietanę trzeba mocno schłodzić w lodówce, dobrze byłoby chłodzić też miskę (najlepiej metalową), w której będziemy śmietanę ubijać. Schłodzoną śmietanę przelewamy do miski i zaczynamy ubijać rózgą lub miksować mikserem. Kiedy śmietana trochę zgęstnieje, dodajemy pozostałe składniki czyli cukier lub cukier puder, cukier waniliowy i sok z cytryny. Śmietana jest gotowa, podajemy od razu po przygotowaniu lub wstawiamy do lodówki jeśli ma być podana później. Bita śmietana wychodzi puszysta i pyszna. Jeśli uważasz, że jest za mało lub zbyt słodka to po prostu zmień ilość cukru. Śmietanę należy ubić, aż będzie bardzo gęsta, ale nie całkiem sztywna. Ułożyć ją na bezę i udekorować sezonowymi owocami oraz posypać niewielką ilością startej czekolady lub kakao( można pod owoce) jak wolicie:)




E: Podzielcie się swoimi doznaniami z Nami, czekamy:) SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz