K: Hmm, brzmi bardzo apetycznie, a jak smakuje koniecznie wypróbujcie i sami się przekonajcie:)
E: Zatem do dzieła.
Czekoladowa beza składniki:
6 dużych białek
2 szklanki drobnego cukru
3 łyżki przesianego gorzkiego kakao
1 łyżeczka octu balsamicznego lub z czerwonego wina
około 30-60g czekolady deserowej
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę od piekarnika wyłożyć
papierem do pieczenia i odrysować koło o średnicy około 23 cm, używając
obręczy od tortownicy. Papier odwrócić i ponownie ułożyć na blasze.
Czekoladę bardzo drobno posiekać lub zetrzeć na tarce.
Białka ubić na lśniącą masę i ciągle ubijając, dodawać po łyżce
cukru, aż białko stanie się sztywne i lśniące. Dodać czekoladę, kakao,
ocet i bardzo delikatnie wymieszać całość, lecz tylko do momentu, aż
wszystko się połączy.
Pod papier zrobić kilka kleksów z bezy, aby papier się dobrze trzymał
blachy podczas pieczenia. Nałożyć papier na wielkość odrysowanego koła
wyrównując brzegi i wierzch szpatułką (jeśli sie klei, można zanurzyć
szpatułkę w ciepłej wodzie).
Wstawić bezę do piekarnika i od razu obniżyć temperaturę do 150
stopni. Piec 60-75 minut. Dobrze upieczona beza powinna być sucha i
krucha z wierzchu, a w środku miękka. Piekarnik wyłączyć, uchylić
drzwiczki i pozostawić bezę do wystygnięcia. Kiedy już całkowicie
wystygnie, przełożyć bezę na talerz odwracając ją do góry dnem, po czym
ostrożnie odkleić papier.
K: Ze względu, że bardzo lubię robić bitą śmietanę opiszę jej przygotowanie.
Wierzch bita śmietana składniki:
400ml śmietany 30% lub 36%,
2-3 płaskie łyżki cukru zwykłego lub cukru pudru,
1 łyżeczka cukru waniliowego
½ łyżeczki soku z cytryny.
Sposób przygotowania :
Śmietanę trzeba mocno schłodzić w lodówce, dobrze byłoby chłodzić też miskę (najlepiej metalową), w której będziemy śmietanę ubijać. Schłodzoną śmietanę przelewamy do miski i zaczynamy ubijać rózgą lub miksować mikserem. Kiedy śmietana trochę zgęstnieje, dodajemy pozostałe składniki czyli cukier lub cukier puder, cukier waniliowy i sok z cytryny. Śmietana jest gotowa, podajemy od razu po przygotowaniu lub wstawiamy do lodówki jeśli ma być podana później. Bita śmietana wychodzi puszysta i pyszna. Jeśli uważasz, że jest za mało lub zbyt słodka to po prostu zmień ilość cukru. Śmietanę należy ubić, aż będzie bardzo gęsta, ale nie całkiem sztywna. Ułożyć ją na bezę i udekorować sezonowymi owocami oraz posypać niewielką ilością startej czekolady lub kakao( można pod owoce) jak wolicie:)
Śmietanę trzeba mocno schłodzić w lodówce, dobrze byłoby chłodzić też miskę (najlepiej metalową), w której będziemy śmietanę ubijać. Schłodzoną śmietanę przelewamy do miski i zaczynamy ubijać rózgą lub miksować mikserem. Kiedy śmietana trochę zgęstnieje, dodajemy pozostałe składniki czyli cukier lub cukier puder, cukier waniliowy i sok z cytryny. Śmietana jest gotowa, podajemy od razu po przygotowaniu lub wstawiamy do lodówki jeśli ma być podana później. Bita śmietana wychodzi puszysta i pyszna. Jeśli uważasz, że jest za mało lub zbyt słodka to po prostu zmień ilość cukru. Śmietanę należy ubić, aż będzie bardzo gęsta, ale nie całkiem sztywna. Ułożyć ją na bezę i udekorować sezonowymi owocami oraz posypać niewielką ilością startej czekolady lub kakao( można pod owoce) jak wolicie:)
E: Podzielcie się swoimi doznaniami z Nami, czekamy:) SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz