piątek, 5 października 2012

Leczo drobiowe


K: Witajcie, pierwszy weekend października przed nami, więc chcemy Wam zaproponować coś co kojarzy nam się w kuchni z jesienią, a mianowicie papryka i leczo.

E: Zanim podamy przepis myślę, że warto wspomnieć o właściwościach papryki.

K: Tak, jak najbardziej. Papryka to niezwykle zdrowe warzywo. Od koloru zależą jej właściwości, dlatego sami zdecydujcie, którą chcecie jeść, aby uzyskać pożądany efekt. Najlepiej jest oczywiście łączyć wszystkie kolory ze sobą w barwnym i efektownym daniu takim jak leczo, lub na surowo w sałatce.

E: Zatem czym one się różnią? Otóż:

 Papryka czerwona - bogactwo beta-karotenu. W 70% zaspakaja dzienne zapotrzebowanie na tę prowitaminę. To cenne źródło wit. C, która wzmacnia naszą odporność, a także pomaga w walce ze zmarszczkami. Dodatkowo papryka czerwona zawiera rutynę - idealną dla pań o kruchych naczynkach krwionośnych, które wzmacnia.




Papryka zielona - jest niskokaloryczna, idealna dla pań dbających o figurę. Zawiera spore ilości kwasu foliowego (jeden strąk to 1/4 dziennego zapotrzebowania na tę witaminę), polecana przyszłym mamom. Jest także bogactwem witamy młodości - witaminy E.



Papryka żółta, pomarańczowa - źródło luteiny i zeaksantyny, które potrafią unieszkodliwić wolne rodniki w siatkówce oka, a nam zapewnić dobry wzrok. Papryki wszystkich barw zawierają komplet witamin z grupy B i dużo związków mineralnych: wapnia, potasu, żelaza, magnezu, manganu i miedzi. Są też bogate w błonnik.



Papryki ostre - jalapeno, chili, habanero - swój smak zawdzięczają obecności alkaloidu – kapsaicyny, która występuje w największej ilości w nasionach. Kapsaicyna ma właściwości antyrakotwórcze, z drugiej strony zbyt duże spożycie ostrej papryki może prowadzić do raka żołądka. Najostrzejsza odmiana papryki na świecie to - Naga Jolokia, czyli Wężowa Papryka Chili.

K: Ponadto papryka należy do warzyw, które można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów - doskonale smakuje podawana na surowo, duszona, pieczona, gotowana oraz grillowana. Wykorzystuje się ją również do przygotowania marynat, konserw oraz mrożonek. W kuchni węgierskiej jest niezastąpionym dodatkiem do potraw takich jak leczo, gulasz i tokań.

E: Myślę, że na samą myśl większości z Was ma już ochotę na leczo, zatem podajemy przepis :)


Składniki:
  • 3 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 duże pomidory lub 3 średnie
  • 1 pierś z kurczak tak ok 40 dag
  • 1 cebula ( jak ktoś lubi to mogą być dwie)
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • pieprz, sól, oregano, zioła prowansalskie, bazylia,papryka mielona słodka i ostra
  • świeża bazylia, natka pietruszki

Etapy przygotowania

  • Myjemy warzywa, paprykę drylujemy z pestek
  • Kroimy  paprykę w paski
  • Obieramy ząbek czosnku (jeśli ktoś nie lubi można się obejść bez)
  • Piersi z kurczaka kroimy w miarę równą kostkę, ale nie za małą
  • Gdy komponenty mamy już przygotowane bierzemy duży garnek lub głęboką patelnię,  wlewamy oliwy bądź oleju, stawiamy na ogniu do rozgrzania
  • Teraz do garnka wrzucamy kurczaka, posypujemy odrobiną soli
  • Cały czas mieszamy,gdy mięso zbieleje, dodajemy paprykę i ząbek czosnku pokrojony lub przeciśnięty jak lubicie :)
  • Dodajemy nieco oregano, bazylii, ziół prowansalskich, pieprzu ( jeśli jest taka konieczność wlewamy odrobinę wody)
  • Dusimy pod przykryciem  ok 10 min
  • Pomidory obieramy ze skórki i drobno kroimy, dodajemy do pozostałych składników jako sos
  • Dusimy kolejne 10 min pod przykryciem
  • Dodajemy dużą ilość słodkiej papryki i odrobinę ostrej
  • Gdy już wszystkie składniki są miękkie i zawartość garnka smakuje dobrze (chodzi o odpowiednią ilość przypraw) posypujemy pokrojoną świeżą bazylią i natką 
  • Podajemy np. z ryżem :)
Moja rada: jeśli możemy to najpierw zamarynujmy kurczaka w oliwie z oliwek, ziołach i odrobinie pieprzu kilka godzin wcześniej, dla lepszego efektu smakowego mięsa :)



Życzymy smacznego :)



K: Ciekawy post? Podziel się nim ze znajomymi :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz