K: Witajcie, pierwszy weekend października przed nami, więc chcemy Wam zaproponować coś co kojarzy nam się w kuchni z jesienią, a mianowicie papryka i leczo.
E: Zanim podamy przepis myślę, że warto wspomnieć o właściwościach papryki.
K: Tak, jak najbardziej. Papryka to niezwykle zdrowe warzywo. Od koloru zależą jej właściwości, dlatego sami zdecydujcie, którą chcecie jeść, aby uzyskać pożądany efekt. Najlepiej jest oczywiście łączyć wszystkie kolory ze sobą w barwnym i efektownym daniu takim jak leczo, lub na surowo w sałatce.
E: Zatem czym one się różnią? Otóż:
Papryka czerwona - bogactwo beta-karotenu. W 70% zaspakaja dzienne zapotrzebowanie na tę prowitaminę. To cenne źródło wit. C, która wzmacnia naszą odporność, a także pomaga w walce ze zmarszczkami. Dodatkowo papryka czerwona zawiera rutynę - idealną dla pań o kruchych naczynkach krwionośnych, które wzmacnia.
Papryka zielona - jest niskokaloryczna, idealna dla pań dbających o figurę. Zawiera spore ilości kwasu foliowego (jeden strąk to 1/4 dziennego zapotrzebowania na tę witaminę), polecana przyszłym mamom. Jest także bogactwem witamy młodości - witaminy E.
Papryka czerwona - bogactwo beta-karotenu. W 70% zaspakaja dzienne zapotrzebowanie na tę prowitaminę. To cenne źródło wit. C, która wzmacnia naszą odporność, a także pomaga w walce ze zmarszczkami. Dodatkowo papryka czerwona zawiera rutynę - idealną dla pań o kruchych naczynkach krwionośnych, które wzmacnia.
Papryka zielona - jest niskokaloryczna, idealna dla pań dbających o figurę. Zawiera spore ilości kwasu foliowego (jeden strąk to 1/4 dziennego zapotrzebowania na tę witaminę), polecana przyszłym mamom. Jest także bogactwem witamy młodości - witaminy E.
Papryka żółta, pomarańczowa - źródło luteiny i zeaksantyny, które potrafią unieszkodliwić wolne rodniki w siatkówce oka, a nam zapewnić dobry wzrok. Papryki wszystkich barw zawierają komplet witamin z grupy B i dużo związków mineralnych: wapnia, potasu, żelaza, magnezu, manganu i miedzi. Są też bogate w błonnik.
Papryki ostre - jalapeno, chili, habanero - swój smak zawdzięczają obecności alkaloidu – kapsaicyny, która występuje w największej ilości w nasionach. Kapsaicyna ma właściwości antyrakotwórcze, z drugiej strony zbyt duże spożycie ostrej papryki może prowadzić do raka żołądka. Najostrzejsza odmiana papryki na świecie to - Naga Jolokia, czyli Wężowa Papryka Chili.
K: Ponadto papryka należy do warzyw, które można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów - doskonale smakuje podawana na surowo, duszona, pieczona, gotowana oraz grillowana. Wykorzystuje się ją również do przygotowania marynat, konserw oraz mrożonek. W kuchni węgierskiej jest niezastąpionym dodatkiem do potraw takich jak leczo, gulasz i tokań.
E: Myślę, że na samą myśl większości z Was ma już ochotę na leczo, zatem podajemy przepis :)
Składniki:
- 3 czerwone
papryki
- 1 żółta
papryka
- 1
zielona papryka
- 2 duże
pomidory lub 3 średnie
- 1 pierś
z kurczak tak ok 40 dag
- 1 cebula
( jak ktoś lubi to mogą być dwie)
- 1 ząbek
czosnku
- oliwa z
oliwek
- pieprz,
sól, oregano, zioła prowansalskie, bazylia,papryka mielona słodka i ostra
- świeża
bazylia, natka pietruszki
Etapy przygotowania
- Myjemy warzywa, paprykę drylujemy z pestek
- Kroimy paprykę w paski
- Obieramy ząbek czosnku (jeśli ktoś nie lubi można się obejść bez)
- Piersi z kurczaka kroimy w miarę równą kostkę, ale nie za małą
- Gdy komponenty mamy już przygotowane bierzemy duży garnek lub głęboką patelnię,
wlewamy oliwy bądź oleju, stawiamy na ogniu do rozgrzania - Teraz do garnka wrzucamy kurczaka, posypujemy odrobiną soli
- Cały czas mieszamy,gdy mięso zbieleje, dodajemy paprykę i ząbek czosnku pokrojony lub przeciśnięty jak lubicie :)
- Dodajemy nieco oregano, bazylii, ziół prowansalskich, pieprzu ( jeśli jest taka konieczność wlewamy odrobinę wody)
- Dusimy pod przykryciem ok 10 min
- Pomidory obieramy ze skórki i drobno kroimy, dodajemy do pozostałych składników jako sos
- Dusimy kolejne 10 min pod przykryciem
- Dodajemy dużą ilość słodkiej papryki i odrobinę ostrej
- Gdy już wszystkie składniki są miękkie i zawartość garnka smakuje dobrze (chodzi o odpowiednią ilość przypraw) posypujemy pokrojoną świeżą bazylią i natką
- Podajemy np. z ryżem :)
Moja rada: jeśli możemy to najpierw zamarynujmy kurczaka w oliwie z oliwek, ziołach i odrobinie pieprzu kilka godzin wcześniej, dla lepszego efektu smakowego mięsa :)
Życzymy smacznego :)
K: Ciekawy post? Podziel się nim ze znajomymi :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz