K: Witajcie, rozpoczynamy nowy weekend, a wraz z nim przedstawimy nowy pomysł na marchewkę.
E: Ale, ale zanim przejdziemy do przepisu, kilka słów o samym warzywie.
Warto wiedzieć, że marchewka to źródło prowitaminy A, czyli karotenu, który posiada właściwości poprawiające naszą skórę, wygładza zmarszczki, poprawia wzrok, odpiera ataki bakterii i wirusów.
K: Ponadto marchewka ma dużo witaminy B1, B2, PP, KK. Ma też sporo wapnia, potasu, miedzi, żelaza, fosforu, a nawet jodu. Dzięki tym składnikom marchewka nie tylko daje zdrowie, ale i urodę. Potas sprawia, że skóra jest jędrna i gładka. Flawonoidy zawarte w marchwi nie tylko zwalczają wolne rodniki, powodujące przedwczesne starzenie się organizmu, lecz także działają przeciwskurczowo na naczynia krwionośne.
Warto wiedzieć, że marchewka to źródło prowitaminy A, czyli karotenu, który posiada właściwości poprawiające naszą skórę, wygładza zmarszczki, poprawia wzrok, odpiera ataki bakterii i wirusów.
K: Ponadto marchewka ma dużo witaminy B1, B2, PP, KK. Ma też sporo wapnia, potasu, miedzi, żelaza, fosforu, a nawet jodu. Dzięki tym składnikom marchewka nie tylko daje zdrowie, ale i urodę. Potas sprawia, że skóra jest jędrna i gładka. Flawonoidy zawarte w marchwi nie tylko zwalczają wolne rodniki, powodujące przedwczesne starzenie się organizmu, lecz także działają przeciwskurczowo na naczynia krwionośne.
E: Niestety, marchew jak wszystkie warzywa korzeniowe łatwo
chłonie toksyny z powietrza oraz z gleby. Zatem lepiej
mieć sprawdzone źródła. Górną część marchewki zawsze obcinamy, zwłaszcza gdy jest zielona, gdyż pod wpływem światła słonecznego, mogła się tam wytworzyć substancja toksyczna –
solanina.
K: Pamiętajcie, że najwięcej składników odżywczych
znajduje się tuż pod skórą marchwi, więc najlepiej marchwi nie obierać. Lepiej
będzie jeśli ją starannie wyszorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą.
E: Natomiast jeśli chcemy ją jednak obrać to
róbmy to jak najcieniej i wyłącznie nożem ze stali nierdzewnej, by nie
zniszczyć witamin.
K: A teraz czas na przepis :)
Sałatka z marchwi
- · 400 g marchewki pokrojonej w cienkie plasterki
- · sok z 2 pomarańczy
- · 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- · 2 łyżki miodu
- · 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry
- · oliwa
- · sól, pieprz
W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy
czosnek. Smażymy przez chwilę, po czym dodajemy marchewkę oraz sól i pieprz do
smaku. Marchewkę dusimy przez 5 minut. Następnie dodajemy miód i sok z
pomarańczy . Dusimy do miękkości. Wyjmujemy marchewkę i studzimy. Przekładamy do salaterki i
posypuje kolendrą.
E: A na zakończenie lista dolegliwości, w których leczeniu może wspomóc
marchew:
- zaburzenia przemiany materii;
- zwężenie naczyń wieńcowych;
- nadciśnienie tętnicze;
- białaczka;
- wrzód dwunastnicy i żołądka;
- nowotwór piersi;
- astma;
- anemia;
- biegunka u dzieci;
- trądzik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz