piątek, 26 października 2012

Marchewka - źródło młodości

K: Witajcie, rozpoczynamy nowy weekend, a wraz z nim przedstawimy nowy pomysł na marchewkę. 

E: Ale, ale zanim przejdziemy do przepisu, kilka słów o samym warzywie.



Warto wiedzieć, że marchewka to źródło prowitaminy A, czyli karotenu, który posiada właściwości poprawiające naszą skórę, wygładza zmarszczki, poprawia wzrok, odpiera ataki bakterii i wirusów.

K: Ponadto marchewka ma dużo witaminy B1, B2, PP, KK. Ma też sporo wapnia, potasu, miedzi, żelaza, fosforu, a nawet jodu. Dzięki tym składnikom marchewka nie tylko daje zdrowie, ale i urodę. Potas sprawia, że skóra jest jędrna i gładka. Flawonoidy zawarte w marchwi nie tylko zwalczają wolne rodniki, powodujące przedwczesne starzenie się organizmu, lecz także działają przeciwskurczowo na naczynia krwionośne.

E: Niestety, marchew jak wszystkie warzywa korzeniowe łatwo chłonie toksyny z powietrza oraz z gleby. Zatem  lepiej mieć sprawdzone źródła. Górną część marchewki zawsze obcinamy, zwłaszcza gdy jest zielona, gdyż pod wpływem światła słonecznego, mogła się tam wytworzyć substancja toksyczna – solanina.


K: Pamiętajcie, że najwięcej składników odżywczych znajduje się tuż pod skórą marchwi, więc najlepiej marchwi nie obierać. Lepiej będzie jeśli ją starannie wyszorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą.

E: Natomiast jeśli chcemy ją jednak obrać to róbmy to jak najcieniej i wyłącznie nożem ze stali nierdzewnej, by nie zniszczyć witamin.

K: A teraz czas na przepis :)


Sałatka z marchwi
  • ·         400 g marchewki pokrojonej w cienkie plasterki
  • ·         sok z 2 pomarańczy
  • ·         2 ząbki czosnku  pokrojone w plasterki
  • ·         2 łyżki miodu
  • ·         1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • ·         oliwa
  • ·         sól, pieprz

W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy czosnek. Smażymy przez chwilę, po czym dodajemy marchewkę oraz sól i pieprz do smaku.  Marchewkę dusimy przez  5 minut. Następnie dodajemy miód i sok z pomarańczy . Dusimy do miękkości. Wyjmujemy marchewkę  i studzimy. Przekładamy do salaterki i posypuje kolendrą.






E: A na zakończenie lista dolegliwości, w których leczeniu może wspomóc marchew:
  • zaburzenia przemiany materii;
  • zwężenie naczyń wieńcowych;
  • nadciśnienie tętnicze;
  • białaczka;
  • wrzód dwunastnicy i żołądka;
  • nowotwór piersi;
  • astma;
  • anemia;
  • biegunka u dzieci;
  • trądzik.
K: Smacznego i na zdrowie:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz