E: Witajcie, mam nadzieję, że atmosfera świąteczna nadal u Was trwa mimo braku białego puchu:)
K: U nas też nadal błogie lenistwo wśród najbliższych.
E: Ale znalazłyśmy chwilę na podzielenie się z Wami przepisem babci wg którego przygotowałyśmy przepyszne ciasteczka, które przywołują u nas wspomnienie dzieciństwa:)
K: Są to ciasteczka owsiane "Momenty" pyszne i zdrowe:) nam się już skończyły i myślimy o tym by razem
z bliskimi jeszcze dziś je upiec ponownie,bo wszystkim bardzo smakowały. Zabawa w kuchni bardzo zbliża ludzi,a dzieci mają dużo radości:)
z bliskimi jeszcze dziś je upiec ponownie,bo wszystkim bardzo smakowały. Zabawa w kuchni bardzo zbliża ludzi,a dzieci mają dużo radości:)
na 32 ciasteczka ( jeśli za mała ilość podwójcie lub potrójcie składniki dowolnie)
60 g smalcu
40g masła lub margaryny
1 paczka cukru waniliowego
80 g cukru
te składniki ucieramy albo mikserem, albo w kamiennej misce najlepiej jeśli takową posiadamy :)
do utartych składników dodajemy 1 jajko i ucieramy je z masą, następnie
dodajemuy 140 g mąki przesianej i jedną płaską łyżeczkę proszku do pieczenia wyrabiamy na ciasto.
Szykujemy miseczkę z zimną wodą do maczania dłoni oraz miseczkę lub talerz z płatkami owsianymi
ok 50 g.
Z ciasta wyrabiamy maczając palce ok 32 kuleczki, każdą obtaczamy w płatkach.
Następnie pieczemy na dużej blasze układając max 12 kuleczek( bo rosną podczas pieczenia), w każdej robimy dziurkę na konfiturę malinę, wiśnię czy porzeczkę( jaką wolicie i co macie w domu) lub dżem.
Pieczemy na papierze do pieczenia lub na wysmarowanej masłem blasze, na złoty kolor w tem ok 180 stopni C, czas ok 15 -20 min.
Porada: przed pieczeniem tłuszcze najlepiej przechowywać w temp. pokojowej łatwiej je będzie utrzeć:)
K: Smacznego i miłego pieczenia :) doskonałe także na Sylwestra.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz