E: Witajcie, dziś propozycja na danie świąteczne: kaczka faszerowana dla smakoszy:)
K: My w święta lubimy zaszaleć i zaskoczyć nasze rodzinki wykwintnymi daniami, a Wy ?
E: Potrzebne będą następujące składniki:
- 1 kaczka/kaczor ok 2 kg- 3 kg
- 1 łyżka majeranku
- 300 g mielonego mięsa (łopatka wieprzowa lub indyk)
- 200 g wątróbki drobiowej (zmielonej lub drobno posiekanej)
- 1 średnia cebula (posiekana, zmielona lub starta na tarce)
- 1 jajko
- 20 dag pieczarek
- 1 pęczek natki pietruszki bardzo ważny składnik
- 1/2 utartej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Pamiętajcie: Kaczkę trzeba natrzeć solą, pieprzem i majerankiem (z wierzchu i w środku). Wstawić na noc do lodówki.
K: Dobrze wypieczona kaczka ma mięso idealnie odchodzące od kości :)
E: Ja podaję kaczkę tradycyjnie z buraczkami i ziemniakami oraz z odrobiną konfitury żurawinowej, ale możecie sami zdecydować z czym podacie.
K: Jeśli macie inny przepis na kaczkę podzielcie się z nami, chętnie wypróbujemy:)
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz