poniedziałek, 17 grudnia 2012

Świąteczna pieczona kaczka faszerowana :)


E: Witajcie, dziś propozycja na danie świąteczne: kaczka faszerowana dla smakoszy:)


K: My w święta lubimy zaszaleć i zaskoczyć nasze rodzinki wykwintnymi daniami, a Wy ?


E: Potrzebne będą następujące składniki:

  • 1 kaczka/kaczor ok 2 kg- 3 kg
  • 1 łyżka majeranku
  • 300 g mielonego mięsa (łopatka wieprzowa lub indyk)
  • 200 g wątróbki drobiowej (zmielonej lub drobno posiekanej)
  • 1 średnia cebula (posiekana, zmielona lub starta na tarce)
  • 1 jajko
  • 20 dag pieczarek 
  • 1 pęczek natki pietruszki  bardzo ważny składnik
  • 1/2 utartej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz 

Pamiętajcie: Kaczkę trzeba natrzeć solą, pieprzem i majerankiem (z wierzchu i w środku). Wstawić na noc do lodówki.

 
K: Dobrze wypieczona kaczka ma mięso idealnie odchodzące od kości :)




E: Ja podaję kaczkę tradycyjnie z buraczkami i ziemniakami oraz z odrobiną konfitury żurawinowej, ale możecie sami zdecydować z czym podacie.



K:  Jeśli macie inny przepis na kaczkę podzielcie się z nami, chętnie wypróbujemy:)

Smacznego:) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz