E: Coś dla miłośników czekolady i nie tylko :)
K: Bardzo pyszne i szybkie muffinki w dwóch odsłonach.
E: Zaczniemy oczywiście od czekoladowych babeczek, które znakomicie wyglądają ze świąteczną dekoracją.
K: Na muffinki czekoladowe potrzebne nam będą składniki:
Ciasto na 12 szt:
- 200 g maki
- 100 g cukru
- 2 czubate łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 2 jajka
- 150 ml mleka
- 3 łyżki roztopionego masła
- 80 dag czekolady np. gorzkiej lub białej jaką chcecie
Lukier:
szklanka cukru pudru
1 białko
ok 1 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
wszystkie składniki sypkie ciasteczek wymieszać razem. W oddzielnym naczyniu roztrzepać jajka, połączyć z mlekiem i roztopionym ostudzonym masłem. Czekoladę posiekać i wymieszać łyżką wszystkie składniki. Ciasto wlać do formy na muffinki i piec 25 min w temperaturze 180 stopni C.
Utrzeć gęsty lukier z cukru pudru, białka i soku z cytryny. Udekorować babeczki:)
E: Inny rodzaj muffiinek, które także uwielbiamy do kawusi :)
Muffiny - serniczki:
50 dag sera białego (może być sernikowy w pudełku)
2 jajka
budyń waniliowy
1/2 szklanki cukru pudru
50 dag sera białego (może być sernikowy w pudełku)
2 jajka
budyń waniliowy
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wszystko razem miksujemy, dodajemy wszystko to co lubimy w serniku bakalie, czekoladę, konfitury itd.
wszystko razem miksujemy, dodajemy wszystko to co lubimy w serniku bakalie, czekoladę, konfitury itd.
pieczemy 25-30 minut w temp ok 180-190'C.
K: Pychotka:) Jeśli macie inne wersje i chcecie się podzielić swoimi ulubionymi smakołykami piszcie.
Super, zwłaszcza muffiny-serniczki, Polecam:)
OdpowiedzUsuń