K: Witajcie, mamy dziś dla Was nową
inspirację czekoladową, będzie połączenie białej i ciemnej czekolady, gotowi na
eksplozję smaków?
E: Ja jak najbardziej, dobrze wiesz, że na czekoladowe pomysły nie trzeba mnie za długo namawiać :)
K: Zatem zaczynamy. Do warstwy białej będziemy potrzebować:
- 400 g śmietany 30% - 36%
- 2 białe czekolady
Śmietanę ubijamy, a
czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli. Następnie rozpuszczoną czekoladę
dodajemy stopniowo do śmietany i mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do
pucharków i chowamy do lodówki.
E: Przejdźmy teraz do
zrobienia ciemnej części. Będziemy potrzebować
- 2
czekolady gorzkie
- 4 łyżki
mleka
- 3 jajka
- 1
łyżeczka masła
Czekoladę rozpuszczamy
w mleku cały czas mieszając. Z białek ubijamy pianę. Jak czekolada nam się
rozpuści zdejmujemy ją z ognia. Następnie do ostudzonej masy czekoladowej
dodajemy żółtko, masło i mieszamy. Ubitą na sztywno pianę łączymy powoli z masą.
Przygotowaną w ten sposób masę możemy przełożyć do pucharków.
K: My na spód pucharków
ułożyłyśmy wiśnie, następnie białą masę, na którą po wcześniejszym schłodzeniu
w lodówce położyłyśmy kolejną warstwę wiśni, a na nią umieściłyśmy ciemną masę.
A oto efekt :)
A oto efekt :)
E: Wygląda rewelacyjnie, a jak smakuje :) pychaaaaaaaaa
Wygląda smakowicie!!
OdpowiedzUsuń