K:
Witajcie, porządki porządkami, ale trzeba też jeść :). A skoro przed nami weekend i trochę wolnego czasu, chciałybyśmy zaproponować Wam
do wypróbowania następujący zestaw obiadowy:
Wykwintne kotlety z
pieczonymi burakami i brukselką w musztardzie:
E: Zaczniemy od pieczonych buraków, bo one będą
najdłużej się piec.
Pieczone buraki:
·
2 kg buraków
·
świeżo zmielony pieprz
·
sól
·
oliwa z oliwek
·
ocet balsamiczny lub winny
Buraki
obieramy i kroimy w talarki, a następnie układamy w żaroodpornym naczyniu i
polewamy oliwą z oliwek, octem balsamicznym i posypujemy świeżo zmielonym
pieprzem i solą.
Nakrywamy
naczynie folią aluminiową i pieczemy w temp. 200 – 220 stopni przez około 2 –
2,5 godz. Buraki po upieczeniu powinny być miękkie, więc czas pieczenia może
się wydłużyć.
K:
Gdy już mamy buraki w piekarniku proponuję przygotować
brukselkę.
Brukselka w musztardzie
- 1 - 2 kg brukselki
- 5 - 7 łyżek oliwy
- 3 - 5 większych ząbków czosnku
- 2 - 3 czubate łyżki musztardy francuskmiej
- 1/2 - 3/4 szklanki bulionu
- sól, ewentualnie pieprz
Obrywamy pierwsze listki brukselki i odcinamy końcówki głąbów. Brukselkę kroimy na pół, myjemy a następnie gotujemy ją na parze ok 10 min.
E: Teraz
dobrze by było przygotować się do słonecznych kotletów:
·
1 podwójna pierś kurczaka
·
3 jajka
·
3 łyżki mąki ziemniaczanej
·
3 łyżki majonezu
·
150 g żółtego sera
·
Przyprawy: sól, pieprz, oregano, czosnek
granulowany
Pierś
myjemy i kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Jajka, mąkę i
majonez mieszamy w miseczce. Dodajemy
mięso, ser i przyprawy.
K: Na 45 minut przed końcem pieczenia buraków kończymy przygotowywać brukselkę. Do oleju wciskamy czosnek i rozcieramy, następnie polewamy brukselkę i mieszamy. Lekko solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok 200 stopni. Pieczemy około 40 minut. Na 10 minut przed wyjęciem polewamy brukselkę musztardą rozrobioną w ½ szkl bulionu. Po wyjęciu można jeszcze do smaku posolić i popieprzyć.
E:
Aha w trakcie pieczenia dobrze jest co jakiś czas brukselkę wymieszać.
K:
No
dobrze buraki i brukselka się pieką, a my w tym czasie możemy smażyć spokojnie
nasze kotlety. Na patelni rozgrzewamy olej. Masę nakładamy łyżką i lekko
przyklepując formujemy kotlety. Smażymy z obu stron na złocisty kolor
K i E:
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz