piątek, 23 listopada 2012

Wykwintne kotlety z pieczonymi burakami i brukselką w musztardzie


K: Witajcie, porządki porządkami, ale trzeba też jeść :). A skoro przed nami weekend i trochę wolnego czasu, chciałybyśmy zaproponować Wam do wypróbowania następujący zestaw obiadowy:

Wykwintne kotlety z pieczonymi burakami i brukselką w musztardzie:

E:  Zaczniemy od pieczonych buraków, bo one będą najdłużej się piec.

Pieczone buraki:

·         2 kg buraków
·         świeżo zmielony pieprz
·         sól
·         oliwa z oliwek
·         ocet balsamiczny lub winny

Buraki obieramy i kroimy w talarki, a następnie układamy w żaroodpornym naczyniu i polewamy oliwą z oliwek, octem balsamicznym i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Nakrywamy naczynie folią aluminiową i pieczemy w temp. 200 – 220 stopni przez około 2 – 2,5 godz. Buraki po upieczeniu powinny być miękkie, więc czas pieczenia może się wydłużyć.

K:  Gdy już mamy buraki w piekarniku proponuję przygotować brukselkę.

Brukselka w musztardzie

  • 1 - 2 kg brukselki
  • 5 - 7 łyżek oliwy
  • 3 - 5 większych ząbków czosnku
  • 2 - 3 czubate łyżki musztardy francuskmiej
  • 1/2 - 3/4 szklanki bulionu
  • sól, ewentualnie pieprz
Obrywamy pierwsze listki brukselki i odcinamy końcówki głąbów. Brukselkę kroimy na pół, myjemy a następnie gotujemy ją na parze ok 10 min. 





E: Teraz dobrze by było przygotować się do słonecznych kotletów:

·         1 podwójna pierś kurczaka
·         3 jajka
·         3 łyżki mąki ziemniaczanej
·         3 łyżki majonezu
·         150 g żółtego sera
·         Przyprawy: sól, pieprz, oregano, czosnek granulowany
·         Olej do smażenia



Pierś myjemy i kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Jajka, mąkę i majonez mieszamy  w miseczce. Dodajemy mięso, ser i przyprawy.



K: Na 45 minut przed końcem pieczenia buraków kończymy przygotowywać brukselkę. Do oleju wciskamy czosnek i rozcieramy, następnie polewamy brukselkę i mieszamy. Lekko solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok 200 stopni. Pieczemy około 40 minut. Na 10 minut przed wyjęciem polewamy brukselkę musztardą rozrobioną w ½ szkl bulionu. Po wyjęciu można jeszcze do smaku posolić i popieprzyć.


E: Aha w trakcie pieczenia dobrze jest co jakiś czas brukselkę wymieszać.

K: No dobrze buraki i brukselka się pieką, a my w tym czasie możemy smażyć spokojnie nasze kotlety. Na patelni rozgrzewamy olej. Masę nakładamy łyżką i lekko przyklepując formujemy kotlety. Smażymy z obu stron na złocisty kolor


K i E: Smacznego J



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz