piątek, 2 listopada 2012

Dynia - Królowa jesieni wśród warzyw


E: Witajcie, dziś chcemy Wam zaproponować zupę dyniową.

K: Chociaż dynia w tym tygodniu królowała głównie przez Halloween, my postanowiłyśmy użyć jej w kuchni jako doskonały składnik zupy.



E: Dynia to owoc, którym zainteresować się powinny osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy oraz  mające problemy z jelitami oraz nadciśnieniem. Dobroczynne właściwości dyni znane są od wielu lat. Pestki dyni stosuje się, aby zwalczyć glistę ludzką i tasiemca. Nie wiem czy wiecie, ale owoc dyni może być także afrodyzjakiem.


K: Tak, dynia to uniwersalne warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni. Z miąższu dyni przygotujesz zupę, racuchy, farsz do naleśników, ciasto... Dynia ma bardzo mało kalorii (27 kcal w 100 g miąższu), szybko syci i dostarcza błonnika.


E: Ponadto zawiera beta-karoten, chroniący przed wolnymi rodnikami. Ma sporo potasu oraz kwas foliowy. Natomiast pestki dyni mają wysoką zawartość cynku oraz lecytyny. Zwiększają przemianę materii oraz wpływają korzystnie na czynności mózgu.


K: Dodatkowo olej z pestek dyni tłoczony na zimno oprócz mnóstwa witamin i minerałów, zawiera też fitosterole, substancje obniżające poziom cholesterolu i zwalczające wolne rodniki.


E: Do ugotowania przepysznej zupy dyniowej doskonale rozgrzewającej będą nam potrzebne następujące składniki:


  • 75 dag ziemniaków
  • 1 kg dyni
  • 2 duże strąki papryki czerwonej lub żółtej
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryka pikantna lub szczypta mielonej ostrej papryki
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • 2 łyżki gęstej śmietany najlepiej kremówki
  • 3 łyżki przyprawy curry
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • sól do smaku
  • otarta skórka z i sok z połowy cytryny
  • garść posiekanej zieleniny( melisa, natka pietruszki,bazylia)

K: Teraz kolejność wykonania.
Dynię obieramy, kroimy w kostkę. Papryki oczyszczamy kroimy w makaronik. Jeśli używamy świeżej ostrej papryki należy ją pokroić w drobną kostkę. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy lub drobno siekamy.Cebulę i paprykę należy zeszklić na tłuszczu, dodać czosnek, curry, imbir i zalać wszytko w dużym garnku 8 szklankami wody, zagotować. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, razem z dynią dodać do zupy, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 30 minut. Do gotowej zupy dodać śmietanę, sok oraz skórkę z cytryny, doprawić do smaku. Przed podaniem obficie posypać zieleniną.



E: Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz