K: Cześć! :) cieszę się, że dziś
wpadłaś, co byś powiedziała na to by zamknąć lato w słoiku?
E: A
co konkretnie będziemy zamykać?
K: Maliny,
wiśnie i białą czekoladę
E: Kinga,
ale tą białą czekoladę to zjemy w trakcie, a nie będziemy jej wkładać do
słoików?
K:
Właśnie, że będziemy : ) Spójrz,
znalazłam taki przepis:
ü 1,2
kg malin
ü 1,2
kg wiśni
ü 1kg
cukru żelującego
ü 30
dag białej czekolady
Wiśnie już umyłam,
osuszyłam i wydrylowałam. Teraz tylko zmiksujemy maliny. Możesz w tym czasie połamać czekoladę?
E:
Jasne. Teraz pewnie wrzucamy wszystko do garnka?
K:
Tak, mus malinowy i wiśnie, dosypujemy cukier żelujący i dobrze mieszamy.
Całość musimy doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając, po czym zmniejszamy
płomień i gotujemy jeszcze 3 minuty.
E:
A kiedy dodamy czekoladę?
K:
Właśnie w tej chwili, garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy czekoladę którą
połamałaś. A teraz proszę podaj słoiki,
przełożymy gorącą masę do słoików, zakręcimy i postawimy do góry dnem.
Jak wystygną, możemy je schować w suche i chłodne miejsce.
E:
Wiesz, nie wiem czy one wytrzymają do zimy, to wyszło pyszne!
K:
Ja też mam wątpliwości : ) a już na
pewno nie wytrzymają dwa lata, choć tyle można je przechowywać.
Rewelacja!!!!!!
OdpowiedzUsuń