poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Pora na kalafiora


E: Dlaczego warto jeść kalafiora?

K: Bo to jest jedzenie-marzenie :) …. Jest źródłem witaminy C, kwasu foliowego, potasu, który reguluje gospodarkę wodną organizmu i utrzymuje prawidłowe ciśnienie krwi oraz co ważne zawiera magnez, który dobrze wpływa na układ nerwowy. Przy tym jest niskokaloryczny, a zawarty w nim błonnik przyspiesza pracę jelit, zapobiegając wielu groźnym schorzeniom

E: Mówisz, że jest niskokaloryczny, a jakieś konkrety?

K: W 100 g znajduje się 2 g białka, 2,5 g węglowodanów, 0 g tłuszczu i ma tylko 20 kcal. Jeśli chodzi o zawartość witamin w kalafiorze, na pierwszy plan wybijają się witaminy: C, K, B6, B9, każdej średnio po kilkanaście proc. rekomendowanego dziennego zapotrzebowania na te witaminy.

E: Brzmi interesująco, ale taki kalafior ugotowany w wodzie to trochę nudno.

K: Zgadza się, dlatego wypróbujemy kilka ciekawych przepisów, co Ty na to?

E: Do dzieła :)

NR.1 Pasta kalafiorowa

Składniki: 

½ kalafiora, 
2 łyżki majonezu, 
łyżka soku z cytryny, 
3 ząbki czosnku, 
gałka muszkatołowa, 
ok. pół pęczka koperku,
10 g żelatyny, 
pieprz i sól. 

Gotujemy kalafiora i studzimy. Następnie należy zmiksować kalafiora z sokiem z cytryny, wyciśniętym czosnkiem i pieprzem. Dodajemy majonez doprawiamy do smaku solą, gałką muszkatołową i koperkiem Na końcu dodajemy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Chłodzimy w lodówce 2 godziny. Podajemy jako zimną przekąskę.
 

My uwielbiamy wersję z grzanką i kabanosem :)


Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz