E: Dlaczego warto jeść kalafiora?
K: Bo to jest jedzenie-marzenie :) …. Jest
źródłem witaminy C, kwasu foliowego, potasu, który reguluje gospodarkę wodną
organizmu i utrzymuje prawidłowe ciśnienie krwi oraz co ważne zawiera magnez,
który dobrze wpływa na układ nerwowy. Przy tym jest niskokaloryczny, a zawarty
w nim błonnik przyspiesza pracę jelit, zapobiegając wielu groźnym schorzeniom
E: Mówisz, że jest niskokaloryczny, a
jakieś konkrety?
K: W 100 g znajduje się 2 g białka, 2,5 g
węglowodanów, 0 g tłuszczu i ma tylko 20 kcal. Jeśli chodzi o zawartość witamin w kalafiorze, na pierwszy
plan wybijają się witaminy: C, K, B6, B9, każdej średnio po kilkanaście proc.
rekomendowanego dziennego zapotrzebowania na te witaminy.
E: Brzmi interesująco, ale taki kalafior ugotowany w wodzie to
trochę nudno.
K: Zgadza się, dlatego wypróbujemy kilka ciekawych przepisów,
co Ty na to?
E: Do dzieła :)
NR.1 Pasta kalafiorowa
Składniki:
½ kalafiora,
2 łyżki majonezu,
łyżka soku z cytryny,
3 ząbki czosnku,
gałka
muszkatołowa,
ok. pół pęczka koperku,
10 g żelatyny,
pieprz i sól.
Gotujemy
kalafiora i studzimy. Następnie należy zmiksować kalafiora z sokiem z cytryny,
wyciśniętym czosnkiem i pieprzem. Dodajemy majonez doprawiamy do smaku solą,
gałką muszkatołową i koperkiem Na końcu dodajemy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę.
Chłodzimy w lodówce 2 godziny. Podajemy jako zimną przekąskę.
My
uwielbiamy wersję z grzanką i kabanosem :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz