K: Jestem bardzo
ciekawa cóż to za smakołyk? To chyba jakiś nowy
przepis?
E: Przepis jest w mojej
rodzinie od pokoleń, ale całkiem o nim zapomniałam, odświeżyłam trochę pamięć i
poszperałam w przepisach mojej mamy i oto jest ciasto herbatnikowe z kaszą
manną.
K: Oj dawno też takiego
nie jadłam, chyba ostatnio jak byłam małym dzieckiem, ale ciasto jest nie tylko dla maluchów : ) bo nie wiem czy wiesz, ale kasza manna to skarbnica witamin z grupy B, a ponadto znajdziemy w niej witaminę E, i co ważne dla kobiet starających się o dzidziusia, a także będących w pierwszym trymestrze ciąży - kwas foliowy i żelazo.
E: Tak masz rację znajdują się w niej także cenne minerały takie jak cynk, magnez, potas, mangan i krzem. Jest polecana osobom z chorobami układu krążenia i nadciśnieniem, ze względu na wysoką zawartość potasu.
K: Uwaga dla osób, które się zmagają ze zbędnymi kilogramami. Kasza manna dostarcza sporo błonnika, który reguluje pracę jelit i utrudnia przyswajanie tłuszczu. Posiada ona także skrobię, czyli węglowodan powoli rozkładający się w organizmie, stopniowo dostarczający mózgowi glukozy. Dlatego długo po zjedzeniu kaszy nie odczuwamy głodu.
E: Zatem do dzieła, będziemy potrzebować:
E: Tak masz rację znajdują się w niej także cenne minerały takie jak cynk, magnez, potas, mangan i krzem. Jest polecana osobom z chorobami układu krążenia i nadciśnieniem, ze względu na wysoką zawartość potasu.
K: Uwaga dla osób, które się zmagają ze zbędnymi kilogramami. Kasza manna dostarcza sporo błonnika, który reguluje pracę jelit i utrudnia przyswajanie tłuszczu. Posiada ona także skrobię, czyli węglowodan powoli rozkładający się w organizmie, stopniowo dostarczający mózgowi glukozy. Dlatego długo po zjedzeniu kaszy nie odczuwamy głodu.
E: Zatem do dzieła, będziemy potrzebować:
- 1 litr mleka
- 1 kostka margaryny
- 1 niepełna szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka kaszy manny
- 2 łyżki kakao ( można zrobić bez jak komuś lepiej odpowiada)
- 3 opakowania herbatników bez czekolady na spód
- 3 opakowania herbatników z czekoladą na wierzch
Układamy zwykłe
herbatniki w naczyniu ( brytfannie).
Gotujemy mleko wraz z margaryną i cukrem oraz cukrem waniliowym, do
gotującego się mleka na małym ogniu wsypujemy kaszę mannę i kakao cały czas
mieszając tak ok. 6-8 min do zgęstnienia masy.
Następnie wylewamy gorącą masę
na przygotowane herbatniki i układamy na niej herbatniki z polewą
(oczywiście polewą do góry). Po ostygnięciu schładzamy w lodówce przez ok. 3-4 h.
(oczywiście polewą do góry). Po ostygnięciu schładzamy w lodówce przez ok. 3-4 h.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz