piątek, 21 września 2012

ŚNIADANIE TO PODSTAWA

K: Witajcie, dziś chciałabym poruszyć bardzo ważną kwestię, jaką jest jedzenie śniadania, a w większości przypadków jego nie jedzenie. Jakiś miesiąc temu, w przeciągu dwóch tygodni przydarzyły mi się dwie takie same sytuacje, a mianowicie w mojej obecności w godzinach 10:00 – 11:00 zasłabły dwie Panie. Jak się okazało, żadna z nich nie jadła śniadania!!!
Na szczęście, ze względu że byłam z dziećmi miałam przy sobie wodę i  ciasteczka biszkoptowe. Pomogły, obu Paniom zrobiło się lepiej.

E: Dobrze, że byłaś tak zaopatrzona, że mogłaś im pomóc. Swoją drogą to przykre, że obecnie tak gonimy i w związku z tym nie mamy czasu rano zjeść spokojnie, a często jest też tak, że nam się wydaje, że nie potrzebujemy tak rano zjeść. Jak jest to sporadyczna sytuacja to nie ma tragedii, jednak jeśli powtarza się to nagminnie możemy bardzo sobie zaszkodzić.

K: Dlatego dziś spróbujemy Was przekonać dlaczego warto rano poświęcić chwilę na posiłek, bo jak to nawet wczoraj czytałam w jednej bajce swojemu dziecku na dobranoc:

„Śniadanie trzeba zjeść jak król, obiad jak bogacz, a kolację jak żebrak.”

E: Oto 5 bardzo ważnych powodów, by jeść śniadanie jak król:
Po 1) Jest to porcja energii na cały dzień. Posiłek ten powinien zapewnić 25% zapotrzebowania kalorycznego na cały dzień.
Po 2)  Jest to dobry sposób na poprawę pamięci i koncentracji, ze względu że rano spada nam poziom glukozy, a to właśnie ona wpływa na procesy myślowe i pamięć. Dlatego należy jej niedobory uzupełniać od samego rana, a żaden problem w pracy nie stanie nam na drodze. Zwyczajnie - niemożliwe stanie się możliwe.
Po 3) Jest to metoda na poradzenie sobie z nadwagą, gdyż jeśli nie jemy rano śniadania wówczas dużo więcej jemy na obiad i kolację. Gdy jesteśmy wygłodzeni jemy znacznie więcej i organizm nie nadąża by przerobić cukry na energię, dlatego odkłada nam się tu i tam.
Po 4) Wzmacniamy kości, ze względu na białko i wapń, które dostarczamy jedząc na śniadanie nabiał. Poprawiamy także stan mięśni jedząc musli, płatki zbożowe, czy też pieczywo wielozbożowe, dzięki węglowodanom, które dostarczają energii mięśniom i zapobiegają skurczom.
Po 5) Przeciwdziałamy powstawaniu wrzodów na żołądku. Rano żołądek wytwarza więcej soków trawiennych i jeśli nie dostanie nic co mógłby strawić, wówczas niszczy sam siebie.

K: Myślę, że powody które podałaś, są wystarczająco przekonujące. Mogę jeszcze dodać, że może to być  chwila czasu na refleksję, albo na pobycie z rodziną. Pamiętajcie śniadanie najlepiej zjeść do godziny 10:00. Jeśli wstajecie o 5:00 czy 6:00 rano i nie macie czasu zjeść przed wyjściem z domu to przygotujcie sobie śniadanie i zjedzcie je w pracy. Powinno w nim się znaleźć:
1 ) białko, czyli może to być jogurt, jajko, twarożek, wędlina, ryby
2) składniki mineralne, witaminy - warzywo lub owoc
3) błonnik, węglowodany, czyli płatki owsiane, pieczywo pełnoziarniste

E: Napiszcie co Wy lubicie najbardziej na śniadanie, może macie jakiś ciekawe pomysły, jak je urozmaicić?
My również przygotujemy parę propozycji, a dziś serwujemy:

chlebek pełnoziarnisty pszenno-żytni
serek typu włoskiego
łosoś wędzony przyprawiony bazylią
pomidory skropione oliwą z oliwek w ziołach


Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz