K: Co
powiesz na to, byśmy sobie dziś przyrządziły fasolkę po prowansalsku?
E: Mhmm…
w tej formie jeszcze nie jadłam, chętnie spróbuje, tym bardziej, że uwielbiam
to warzywo.
K:
To od dziś polubisz jeszcze bardziej : )
E:
Może zanim weźmiemy się za gotowanie powiemy coś o tym dlaczego warto sięgać po
fasolkę.
K: Dobry
pomysł, a zatem fasolka szparagowa zawiera błonnik, witaminę C, A, z grupy B, a
także żelazo, magnez, potas i tu ukłon w stronę kobiet w ciąży, gdyż fasolka
zawiera spore ilości kwasu foliowego.
E: Dodatkowo
fasolka zawiera związek zbliżony budową do żeńskich hormonów, które obniżają
częstotliwość uderzeń gorąca, występującego podczas menopauzy. Co ciekawe, ma
on także zdolność do hamowania rozwoju raka piersi.
K:
I
do tego wszystkiego jest smaczna, dlatego teraz zabieramy się do gotowania oto
przepis:
Składniki:
- 400 g fasolki szparagowej
- 3-4 pomidory
- 2 łyżki oliwy
- 2-3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól,pieprz
- łyżka listków tymianku
Przygotowanie:
Fasolkę oczyścić, umyć, wrzucić na osolony wrzątek, gotować 20 minut. Odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w cząstki. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w ósemki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać pomidory, oprószyć solą, pieprzem i dusić na małym ogniu przez 5 minut. Zdjąć z ognia, dodać czosnek, przyprawić do smaku. Fasolkę włożyć do sosu,posypać tymiankiem i wymieszać.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz