piątek, 7 września 2012

Fasolka szparagowa po prowansalsku


K: Co powiesz na to, byśmy sobie dziś przyrządziły fasolkę po prowansalsku?

E: Mhmm… w tej formie jeszcze nie jadłam, chętnie spróbuje, tym bardziej, że uwielbiam to warzywo.

K: To od dziś polubisz jeszcze bardziej : ) 

E: Może zanim weźmiemy się za gotowanie powiemy coś o tym dlaczego warto sięgać po fasolkę.

K: Dobry pomysł, a zatem fasolka szparagowa zawiera błonnik, witaminę C, A, z grupy B, a także żelazo, magnez, potas i tu ukłon w stronę kobiet w ciąży, gdyż fasolka zawiera spore ilości kwasu foliowego.

E: Dodatkowo fasolka zawiera związek zbliżony budową do żeńskich hormonów, które obniżają częstotliwość uderzeń gorąca, występującego podczas menopauzy. Co ciekawe, ma on także zdolność do hamowania rozwoju raka piersi.



K: I do tego wszystkiego jest smaczna, dlatego teraz zabieramy się do gotowania oto przepis:

Składniki:
  • 400 g fasolki szparagowej 
  • 3-4 pomidory
  • 2 łyżki oliwy
  • 2-3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól,pieprz
  • łyżka listków tymianku
Przygotowanie:

Fasolkę oczyścić, umyć, wrzucić na osolony wrzątek, gotować 20 minut. Odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w cząstki. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w ósemki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać pomidory, oprószyć solą, pieprzem i dusić na małym ogniu przez 5 minut. Zdjąć z ognia, dodać czosnek, przyprawić do smaku. Fasolkę włożyć do sosu,posypać tymiankiem i wymieszać.



Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz