K i E: Witajcie
dziś proponujemy Wam na weekend kopytka ze szpinakiem. Pracochłonne, ale warto
E:
Będą nam potrzebne na ciasto:
- 1kg ziemniaków
- 500 g świeżego szpinaku
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- sól
K:
Zaś do sosu pomidorowego
musimy zaopatrzyć się w:
- 1 puszkę krojonych pomidorów bez skórki
- 1 małą drobno posiekaną cebulę
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżkę oleju do smażenia
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- cukier, sól i pieprz
E: Najlepiej
zaraz po śniadaniu obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe
mielimy przez maszynkę i czekamy do wystygnięcia.
K: Zabieramy
się teraz za szpinak – myjemy go i odrywamy listki od łodyg. Wrzucamy listki do
garnka i zalewamy wrzątkiem. Po dwóch minutach należy szpinak odcedzić i
dokładnie odcisnąć. Teraz przygotowany w ten sposób szpinak drobno siekamy.
E: No
dobrze mamy już wszystko, zatem ziemniaki przekładamy na stolnicę, dodajemy do
nich mąki, jajko i odrobinę soli. Musimy teraz połączyć składniki, a potem
dodać szpinak i zagniatamy ciasto. W przypadku gdy wyszło zbyt rzadkie
dosypujemy jeszcze trochę mąki.
K: Dalej
to już prosto: ) dzielimy ciasto na kilka części i z każdej formujemy wałek
oczywiście na podsypanej mąką stolnicy. Każdy wałek kroimy na kawałki.
Kopytka
wrzucamy na osolony wrzątek, (dobrze do wody jest dodać trochę oleju, kluski nie
będą się sklejać). Gotujemy przez 2 minuty licząc od momentu wypłynięcia.
E: Kopytka
podajemy polane wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym.
K:
A sam sos to już łatwizna i robi się szybko - podsmażamy delikatnie cebulkę z
czosnkiem, dodajemy pomidorów z puszki i doprawiamy do smaku, bazylią cukrem,
solą i pieprzem. Należy zagotować.
E:
A teraz to nic innego nie pozostaje jak zjeść: ) Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz